Over ons

Betonauto.nl produceert al vele jaren unieke en gedetaillerde tuinbeelden van klassieke auto’s en trucks. Al onze modellen worden met de hand ontworpen op basis van het originele model waardoor de tuinbeelden zeer gedetailleerd zijn. Ook de productie van de betonnen tuinbeelden wordt door ons uitgevoerd.

Onze modellen worden geproduceerd in schaal 1:10 en zijn leverbaar in zowel een blanco uitvoering als in de standaard fabriekskleuren. Wilt u een afwijkende kleurstelling? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan.

 

Z

Eigen productie

Z

Hoge kwaliteit

Z

Gedetailleerd

Z

Veilig betalen

Z

Gratis afhalen

Vraag geheel vrijblijvende een offerte aan

Het idee achter betonauto.nl

Tijdens bezichtiging van de beeldentuin in Garderen (GLD) zagen we diverse trucks van beton staan, uitsluitend hedendaagse modellen in de gangbare schalen van modelbouw.

Waarom geen klassieke trucks was onze vraag?
Omdat hiervan geen modellen beschikbaar zijn in de modelbouw, was het antwoord!

Dan maken we het toch, dachten we gelijk. Bovendien vonden we de schaal erg klein en mag het een meer ambachtelijk model zijn dan de strakke miniatuur modellen. De klassieke trucks worden dan als betonauto ook gezien als een handgemaakt schaalmodel voor in de tuin, op het terras, naast de voordeur, in de hal van het kantoor of zelfs in de woonkamer. Het vraagt altijd herinneringen op van vroeger, van daar reed mijn vader, zo’n auto had het transportbedrijf bij ons in het dorp of andere herinneringen uit de jaren 60 en 70.

Het voorbeeld

Om de betonauto te kunnen laten gieten, wordt eerst een voorbeeld gemaakt. Maatvoering wordt overgenomen van originele auto’s in de schaal 1 op 10. U kunt dus ongeveer nagaan hoe groot deze zijn, breedte variërend tussen de 230 en 250 mm, bakwagen lang ongeveer 700 mm lang, trekker ongeveer 400 mm lang en de opleggers lang ongeveer 1100 mm.

De basis is een vlakke plaat met de originele wielbasis, waaronder de gedraaide wielen aangebracht worden. De cabine wordt schetsmatig uitgetekend op een snijdaar blok, uitgesneden met een scherp mesje, gevijld en geschuurd, totdat de juiste vorm verkregen wordt. Deze wordt op de vlakke plaat gelijmd. De laadbak wordt van hout gemaakt en afgewerkt in de juiste afmetingen. Het vraagt veel geduld en inzicht hoe de auto er vroeger uit zag en vele materialen komen er aan te pas, zoals isolatie materiaal, PUR materiaal, staalplamuur, spuitplamuur, metalen onderdelen en hout. Het origineel is dan ook een fractie van het toekomstig gewicht in beton.

De gietmal

Het voorbeeld wordt omgezet in een mal, deze wordt in rubber omgeven en nadat dit gedroogd is, komt er een demontabele polyester mal omheen als bekisting. Deze wordt pas verwijderd als de beton droog genoeg is om dan opnieuw een auto te gieten.

In 1 mal kunnen per dag 2 auto’s gegoten worden. Na de gieting volgt een droogperiode van enkele dagen voor transport of verdere bewerking, zoals schilderen in kleur.

De productie

De Beeldentuin in Garderen produceert de auto in hun fabriek in Polen. Daar worden veel gietproducten vervaardigd zoals u kunt zien op www.debeeldentuin.nl

Vanuit Polen worden de producten naar diverse landen verstuurd, hoofdzakelijk naar Nederland en Engeland. In de beeldentuin te Garderen vindt u dan ook een enorme collectie beelden, waarvan onze auto’s maar een klein deel van vormen. Ook daar vindt u onze betonauto’s.

Wij als ontwerper verkopen onze eigen ontworpen betonauto’s, zoals u ze ziet op deze site. Er is keuze uit blanco uitvoering in betongrijs en geschilderd in de standaard fabriekskleuren. Afwijkende kleuren is ook mogelijk na een prijsopgave.

Contactformulier